BIOGRAFIA:
Harold Perrineau Jr. urodził się 7 sierpnia 1963 roku w Nowym Jorku i całą swoją młodość spędził na Brooklynie. Jego rodzice - Harold Williams Sr. i Lucy Perrineau - nigdy nie wzięli ślubu dlatego aktor używał w młodości nazwisk Perrineau i Willams. W końcu zdecydował się na Williams, ale kiedy dołączył do SAG (Screen Actors Guild - związek reprezentujący aktorów w USA) znów musiał zmienić nazwisko, gdyż był już tam inny Harold Williams. Harold przyjął wtedy nazwisko matki i Jr. po ojcu, mimo iż tak naprawdę nie było przecież żadnego Harolda Perrineau Sr. Studiował muzykę i teatr w Shenandoah Conservatory.
Jego kariera aktorska nie jest zbyt bogata. Oczywiście nie można tu nie wspomnieć o udziale aktora w 'Matrixie'. Zagrał też w serialu 'Oz', który był emitowany na HBO, razem z innym 'zagubionym' - Adewale Akinnuoye-Agbaje (Eko). Inna bardziej znana produkcja z udziałem tego aktora to 'Romeo i Julia'.
Prywatnie jest mężem Brittany, z którą ma córkę o imieniu Aurora Robinson Perrineau.
FILMOGRAFIA:
:: 2007: Random Acts of Kindness jako Tommy Flynn
:: 2004: Matrix Recalibrated, The jako On sam
:: 2004: Zagubieni (Lost) jako Michael Dawson
:: 2003: Matrix Rewolucje (Matrix Revolutions, The) jako Link
:: 2003: Matrix Reaktywacja (Matrix Reloaded, The) jako Link
:: 2002: On_Line jako Moe Curley
:: 2001: Prison Song jako Wujek Steve
:: 2000: Overnight Sensation jako Doświadczony
:: 1999: Macbeth in Manhattan jako Chór
:: 1999: Day in Black and White, A
:: 1999: Kobieta na topie (Woman on Top) jako Monica Jones
:: 1999: Drużba (Best Man, The) jako Julian Murch
:: 1998: Come to jako Joseph
:: 1998: Lulu na moście (Lulu on the Bridge) jako Man in Coffehouse
:: 1998: Burza (Tempest, The) jako Ariel
:: 1997: Lekcja przetrwania (Edge, The) jako Stephen
:: 1997-2003: Oz jako więzień nr 95H522 Augustus Hill
:: 1996: Romeo i Julia (Romeo + Juliet) jako Mercutio
:: 1996: Krew i wino (Blood and Wine) jako Henry
:: 1995: Flirt jako Mężczyzna #1
:: 1995: Dym (Smoke) jako Thomas (Rashid) Cole
:: 1990: Król Nowego Jorku (King of New York) jako Lider Bandytów
:: 1988: Błękitny gliniarz (Shakedown) jako Tommie
:: 1982-1987: Fame jako Tancerz
:: 1980: Sława (Fame) jako Tancerz
CIEKAWOSTKI:
:: Jego żona była zawodową modelką.
:: Harold musiał nauczyć się pływać na potrzeby finałowego odcinka sezonu pierwszego.
:: Perrineau ma 1.79 m wzrostu.
Dobry aktor ale miał głupią postac w LOSTach, za to go nie można było polubic, co innego rola w Matrixie, tam zagral wspaniale a jego postaci nie dalo sie nie lubic ^^
uczyl sie pływac do ostatniego odcinka 1 sezonu nieźle^^ pewnie sobie obciachu na planie nastrzelał ^^ ej wskakujesz do wody i płyniesz za łódką: Ale prosze pana : Czego ?
Ja nie umiem pływac ^^ to musiało byc dobre^^ chodz z drugiej strony to nie kazdy mial szczescie zeby miec w dziecinstwie kogos z kim mozna by chodzic na basen albo miec blisko basen... ale coż ^^
Fajny aktor miły taki ale z lostów go nie pamiętam
_________________ Dlaczego tak jest, że najpiękniejsze chwile życie psuje na siłę... oddech na szkle, serce na pożegnanie smutkiem malowane, kilka słów wyczytanych z zamkniętych ust "Kocham Cię i poczekam tu"
Widziałem go w Krew i Wino, Lekcji Przetrwania (cholernie źle skończył ), Romeo i Julia, i... no i Matriksie, ale za chiny go skojarzyć nie mogę. Czy on pilotował statek?
Heh. We wszystkich tych ww filmach, nawet był fajny. No i to naprawdę dobry aktor, nie powiem. Szczególnie z Lekcji Przetrwania go pamiętam. Jego gra zrobiła na mnie wrażenie.
No i w Lostach. Nie łatwo jest zagrać ojca, który w imię miłości jest gotów do największych poświęceń. A miłość nie zna granic poświęcenia. Ot, dlatego padło kilka ofiar. Dlatego, choć nie darzę Michaela większą sympatia, to jednak przed Panem Haroldem chylę czułka.